Vandaag start webloggend Nederland een gezamenlijke actie tégen de papieren tsunami van creationisme die Nederlandse huishoudens vanuit Urk bereikt. Op TerugNaarJeMaker.nl roepen de samenwerkende weblogs iedereen die niet gediend is van de huis-aan-huis verspreide creationisme-folder op deze terug te sturen naar de maker: Kees van Helden te Urk. Op TerugNaarJeMaker vindt u een begeleidend schrijven [.pdf] om met de folder mee te sturen, geschreven door columnist Luuk Koelman.

De anti-evolutie folder werd op Sargasso al eerder gefileerd (als een kraakbeenvis uit het Vroeg-Devoon) in het artikel het misbaksel van de relimaffia: “De opbouw en de argumentatie van de folder zijn een duidelijk zwaktebod. Omdat de evolutietheorie niet alles verklaart, zou het ook best anders kunnen zijn, meer specifiek zoals het in Genesis 1-11 staat.. ..Daarnaast is de gebruikte argumentatie veelal incorrect en deels bewust misleidend”. Nu is het tijd om in actie te komen tegen deze aanval op de evolutietheorie en haar grondlegger: Charles Darwin.

Het is 2009, het Darwinjaar. Precies honderdvijftig jaar geleden publiceerde natuurwetenschapper Charles Darwin zijn baanbrekende boek “The Origin of Species” waarin hij stelde dat de evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het boek geldt als een van de belangrijkste wetenschappelijke werken ooit. Darwin’s evolutietheorie brak met de toen heersende opvatting dat God de aarde, met al haar soorten, in zes dagen schiep. Tegenwoordig wordt het Bijbelse Scheppingsverhaal zelfs door veel christenen niet meer geloofd. Echter één man op Urk: Kees van Helden wil samen met enkele creationistische organisaties het Scheppingsverhaal nieuw leven inblazen. Het mag dan wel kredietcrisis zijn, wij weigeren ook intellectueel gezien terug te gaan naar de Middeleeuwen!

Alle opinieblogs die meedoen met TerugNaarJeMaker staan erom bekend dat reaguurders met elkaar in discussie kunnen gaan. Volgens het Actie Comité Schepping is het doel van de anti-evolutiefolder een discussie in gang te zetten. Wij vinden echter dat discussie gevoerd op grond van een fabel de basis van een zinvolle gedachtewisseling mist en gaan daarom het debat met de initiatiefnemers van de folder niet aan. Wel protesteren wij tegen deze vorm indoctrinatie en valse voorlichting. Niet in de laatste plaats omdat ruimte bieden aan achterlijke ideologieën als het creationisme onherroepelijk schade toebrengt aan onderwijs, wetenschap, persoonlijke vrijheid, welvaart en welzijn.

Deze maand krijgen ruim 6 miljoen huishoudens in Nederland de eenzijdige folder ‘Evolutie of Schepping’ van het Actie Comité Schepping in de bus. Hiervoor trekken de initiatiefnemers 250.000 euro uit om u ongewenst een dodebomenfolder op te dringen.

250.000 euro kan je ook besteden aan:
1800 hectare tropisch regenwoud beschermen
100.000 schoolboeken voor ontwikkelingslanden
1 bonus voor een manager bij ABN Amro
1 tweejaarlijks evenement rond poëzie en beeldende kunst
5 maal de provincie Drenthe aanpakken op analfabetisme
1 bijzondere gift aan de Kankerbestrijding
1 laatste (avond)maal seks (na het huwelijk)
1/2 keer schikken met Bram Peper
1 versterking van Salland als toeristisch A-merk

Dat in dit jaar zoveel geld beschikbaar is voor zo’n misleidend pamflet, toont aan hoe relatief en kwetsbaar het begrip ‘vooruitgang’ is: Hoe gefundeerd en rijk een theorie ook is, er zullen altijd mensen zijn die proberen vanuit misplaatste superioriteit hun eigen achterlijke wereldbeeld op te dringen. Deze poging van Kees van Helden verdient het om dit jaar definitief in het rijk der fabelen te worden bijgezet.

Overgenomen van Sargasso.nl / GeenCommentaar

Ja, ik geloof in God. Nee, ik geloof niet in de schepping. Ik heb er niets op tegen dat mensen dat wel doen. Maar IK hoef dan weer niet een foldertje erover te ontvangen, net zoals ik geen foldertje over evolutie wil in mijn brievenbus. Als ik erover wil leren zoek ik zelf wel de informatie op.

Nog even wat linkjes ter ondersteuning van mijn niet geloof in de schepping.

http://www.aldokkan.com/religion/creation.htm
http://www.theologywebsite.com/etext/egypt/creation.shtml

Advertenties